Mededinging & marktwerking

U kunt bij ons terecht voor onafhankelijk onderzoek, heldere conclusies en bruikbare adviezen, op het gebied van mededingingszaken, marktwerking, staatssteun, aanbestedingen en markt & overheid.

Onze onderzoekers combineren een wetenschappelijke benadering met doelgerichte en praktische analyses en oplossingen. Zij publiceren regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen op het gebied van mededinging en marktwerking, aanbestedingen en staatssteun, en verzorgen colleges, opleidingen en trainingen.

Mededinging

Eerlijke concurrentie is belangrijk voor een gezonde en innovatieve economie. Overtreding van de concurrentieregels kan leiden tot forse economische schade. Met economisch onderzoek brengen wij deze mogelijke schade in kaart en kwantificeren deze. Ook onderzoeken we de omvang van de relevante markt en voeren we analyses uit naar de werking van de markt. Onze opdrachtgevers in mededingingszaken zijn bedrijven en advocaten van zowel de klager als beklaagde. In ons onderzoek onderscheiden wij ons door het gebruik van geavanceerde econometrische technieken en het toepassen van de nieuwste inzichten uit de wetenschappelijke economische literatuur. Naast onderzoek helpen we onze opdrachtgevers met advies in mededingingszaken.

Ook evalueren we in opdracht van overheden mededingingsbeleid en helpen we buitenlandse overheden met het implementeren van mededingingsbeleid. Op Curaçao, Aruba en St. Maarten hebben we het mededingingsbeleid ontwikkeld.

Aanbestedingen
Wilt u een aanbesteding uitschrijven, dan is een goed aanbestedingsontwerp een vereiste. Dit kan namelijk allerlei problemen voorkomen. Wij kunnen u helpen bij het opstellen van een goed aanbestedingsontwerp. Ook het beoordelen van de financieel-economische informatie in biedingen behoort tot onze expertise. Zo kunnen wij onder andere voor u onderzoeken of de genoemde kosten en rendementen marktconform zijn. Heeft u een aanbesteding verloren, is er volgens u ten onrechte niet aanbesteed, of denkt u dat er fouten zijn gemaakt in het aanbestedingsproces? Ook dan kunt u van onze expertise gebruik maken.

Staatssteun, markt & overheid

Voldoet uw subsidieregeling wel aan de Europese staatssteunregels? Is er sprake van een economische activiteit? En van een algemeen belang? Leidt een maatregel tot verstoring van de mededinging? Is er een effect op het handelsverkeer? Voor onze opdrachtgevers toetsen wij compliance met de Europese staatssteunregels. Wij beoordelen of een maatregel marktconform is en adviseren opdrachtgevers over hoe zij kunnen voldoen aan deze staatssteunregels.

Marktwerking
Heeft u te maken met inbesteding van activiteiten en vraagt u zich af of dit vanuit economisch perspectief gerechtvaardigd is? Of wilt u weten of uw markt optimaal functioneert in termen van marktwerking? Dan bent u aan het juiste adres. Wij doen onder meer onderzoek naar hoe markten functioneren en waarom er sprake kan zijn van ongewenste marktuitkomsten. Dit onderzoek doen wij met name voor brancheorganisaties en overheidsinstanties. 

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op met Erik Brouwer of Christiaan Behrens.

Erik Brouwer
Hoofd Mededinging & Innovatie

e.brouwer@seo.nl / 020 525 1695 / 06 51317003

Erik Brouwer is hoofd van het cluster Mededinging & Innovatie. Erik heeft ruim 25 jaar ervaring met toegepast economisch onderzoek en advieswerk op het gebied van mededinging, innovatie, en big data Science. Daarnaast heeft Erik uitgebreide ervaring met beleidsevaluatieonderzoek en met economische schadezaken. Lees verder>

Christiaan Behrens
Senior onderzoeker


c.behrens@seo.nl / 020 525 1640

Christiaan Behrens heeft ruim tien jaar ervaring met kwantitatief en kwalitatief onderzoek op het terrein van mededinging, marktwerking en consumentengedrag. Bij SEO is hij als onderzoeker en projectleider betrokken bij uiteenlopende studies in opdracht van private en publieke partijen naar, onder andere, aanbestedingen bij overheidsorganisaties, marktwerking in de digitale economie, en het kwantificeren van de economische schade als gevolg van misbruik van economische machtsposities.  Lees verder>

Bron afbeelding: Pixabay (Pitoboy333)

 Onze expertise  > Mededinging & marktwerking