pagina

‘Voorspelling: Ajax prolongeert de titel’


SEO-onderzoekers Erik Brouwer en Tom Smits voorspellen samen met Koert van Buiren en Matthijs Gerritsen van Economisch Bureau Amsterdam dat Ajax dit jaar weer de titel zal pakken.

Vorig jaar rond deze tijd voorspelden we met een econometrisch model dat Ajax, net voor PSV, kampioen zou worden dankzij het aantrekken van spelers als Daley Blind en Dušan Tadi?. Ook voorspelden we de top-4 goed, met dien verstande dat AZ en Feyenoord stuivertje wisselden en dat Ajax en PSV flink meer punten haalden dan ons model voorzag. Gemiddeld, over de gehele ranglijst, zat ons model er twee plaatsen op de eindstand naast. Geen slecht resultaat.

Nu de transferwindow gesloten is, doen we een nieuwe voorspelling op basis van dezelfde methode als vorig jaar en met geactualiseerde data.

Met opgewaardeerde contracten heeft Ajax een groot deel van de selectie van vorig jaar weten te behouden. Ook is voor een kleine zestig miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe spelers. Volgens ons model prolongeert Ajax de titel en heeft de club het vertrek van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt afdoende weten op te vangen. Wel verliezen Ajax en PSV dit seizoen terrein ten opzichte van de subtop.

Lees meer over de resultaten van de gebruikte methode en data op de website van ESB.

Erik Brouwer is hoofd van het cluster Mededinging & Innovatie bij SEO Economisch Onderzoek. Erik heeft meer dan 25 jaar ervaring met toegepast economisch onderzoek en advieswerk op het gebied van Big Data Science. Tevens is hij specialist in het meten en mitigeren van risico’s, mededinging en innovatie en het meten van klantvoorkeuren en de betalingsbereidheid voor producten en diensten voor diverse sectoren. Lees meer in zijn volledige profiel.

Tom Smits is onderzoeker bij SEO en is gespecialiseerd in het bouwen van (financieel)-economische modellen, econometrische analyses en machine-learning-technieken. Lees meer in zijn volledige profiel.


Categorie: actueel