SEO Economisch Onderzoek verricht onafhankelijk toegepast economisch onderzoek in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Ons onderzoek heeft een sterk analytisch karakter en is geconcentreerd rond zestien expertisegebieden. Voor meer informatie over SEO, zie onze website: www.seo.nl

Wij zoeken een:

(Junior) economisch onderzoeker Arbeid, Sociale zekerheid en Pensioenen

Je richt je op beleidsevaluaties in de domeinen arbeidsmarkt, sociale zekerheid en pensioenen. Je doet economisch onderzoek naar de ontwikkelingen in arbeidsvraag en arbeidsaanbod, het gebruik van de sociale zekerheid, uittredingsgedrag, arbeids­voorwaarden en arbeidsmarkt­beleid. Je adviseert opdrachtgevers over het beleid in deze domeinen. Belangrijke opdrachtgevers zijn ministeries – met name Sociale Zaken en Werkgelegenheid – regio’s en gemeenten, sector- en werkgeversorganisaties en private organisaties met een allocatieve of bemiddelende rol op de arbeidsmarkt.

Je werkzaamheden variëren van het verzamelen en structureren van informatie, economische analyses, kwantitatieve en kwalitatieve (effect)­analyses, gesprekken en interviews, tot het schrijven van rapporten en het verzorgen van presentaties. Als (junior) onderzoeker ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van (delen van) onderzoeksprojecten, het ontwikkelen en uitdragen van kennis en het communiceren van je onderzoeksresultaten, zowel naar collega’s als naar (potentiële) opdrachtgevers. We dagen je uit om een bijdrage te leveren aan acquisitie, het opbouwen van een netwerk van opdrachtgevers en samenwerkingspartners en het publiceren in wetenschappelijke en vaktijdschriften.

Van kandidaten voor deze functie verwachten we:

  • interesse in vraagstukken over de arbeidsmarkt, sociale zekerheid en pensioenen,
  • een afgeronde masteropleiding econometrie, economie of vergelijkbaar,
  • uitstekende analytische vaardigheden,
  • vaardigheden t.a.v. Excel en statistische software (bij voorkeur Stata of R),
  • een scherpe, onafhankelijke en nieuwsgierige geest,
  • goede communicatieve vaardigheden,
  • wetenschappelijke affiniteit.

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Daniël van Vuuren, hoofd van het cluster Werk en zekerheid (d.vanvuuren@seo.nl) of met Arjan Heyma, hoofd van het cluster Arbeid (a.heyma@seo.nl). Geef aan of je telefonisch contact wilt, dan bellen ze je terug.

Als werkgever handhaaft de SEO een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wat we bieden
Wij bieden een uitstekende plek om je inhoudelijk te verdiepen en te ontwikkelen als toegepast economisch onderzoeker. We zorgen voor een goede begeleiding, maar geven je ook snel de kans en verantwoordelijkheid om zelfstandig projecten te acquireren en uit te voeren. Bij SEO is er continu aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling, zowel als het gaat om inhoudelijke kennis, persoonlijke vaardigheden als doorgroei. We bieden intern een reeks van reguliere cursussen aan en geven je de mogelijkheid om ook extern cursussen te volgen, waaronder inhoudelijke opleidingen via het Tinbergen Instituut. Van junioren verwachten we dat ze in een periode van twee tot drie jaar voldoende kennis en ervaring hebben opgebouwd om door te kunnen groeien naar de functie van medior onderzoeker. Deelname aan het maatschappelijk debat via publicaties, lezingen en interviews wordt gestimuleerd. SEO is een platte en informele organisatie bestaande uit circa 50 veelal jonge medewerkers die sterk op inhoud zijn gericht. Er is veel ruimte om je werk op een eigen manier te organiseren, inclusief hybride werken. SEO biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder een eindejaars­uitkering en een resultaatdelingsregeling. SEO is gevestigd in hartje Amsterdam, naast de Roeterseiland­campus van de UvA. Deze inspirerende omgeving geeft ons een groot netwerk van kennisinstellingen, bedrijfsleven en publieke instellingen met wie we samenwerken of voor wie we vragen beantwoorden.

Reageren?
Heb je interesse in deze functie, stuur dan een motivatiebrief en je CV naar sollicitatie@seo.nl.