pagina

Trust matters


Publicatienummer: 2011-50
Auteurs: P. Risseeuw, R. Dosker
Opdrachtgever: International Management Services Association (VIMS) & Dutch Fiduciary Association (DFA)
Uitgever: SEO Economisch Onderzoek
ISBN: 978-90-6733-616-1

Wat doet de trust sector en wat is het economisch belang van de sector? Die vraag legde de VIMS en DFA in 2008 aan SEO Economisch Onderzoek voor. We onderzochten de facts and figures om daarmee een rationeler en beter geïnformeerd debat over de trust sector te kunnen voeren, zowel met de wetgever, de politiek maar ook met de man in de straat. In 2011 heeft SEO Economisch Onderzoek een vervolgonderzoek uitgevoerd waarin de in  2008  verzamelde data zijn geactualiseerd. 

Buitenlandse ondernemingen vestigen zich hier om hun grensoverschrijdende financiële transacties af te handelen en hun belastingplanning op concernniveau te optimaliseren. Trustkantoren zijn in veel gevallen de beheerders van de doelvennootschappen en vervullen daarmee een belangrijke functie in de Nederlandse transactie-economie gericht op waardecreatie via handelstransacties. 

Als onderdeel van de Nederlandse financiële dienstensector faciliteren deze kantoren doelvennootschappen, waarvan er meer dan 20.000 zijn. In 2009 hadden de 155 trustkantoren met een vergunning van DNB een gezamenlijke omzet van 364 miljoen euro. Het aantal arbeidsplaatsen bedroeg meer dan 2.200. Daarnaast levert de aanwezigheid van de doelvennootschappen ook werk en omzet voor de zakelijke dienstverlening, waaronder banken, accountants, jurist, fiscalisten en notarissen. 

Het rapport werd 24 november 2011 gepresenteerd tijdens een symposium van de koepelorganisatie VIMS-DFA met als titel Mainport-Holland.nl. De presentatie kunt u hier downloaden.


Categorie: 2011