Publicaties
Tussentijdse effectevaluatie Expeditie-regeling
Dit is de tussenrapportage van de effectevaluatie van de Expeditie-regeling: de Tijdelijke subsidieregeling onderzoek en experimenten duurzame inzetbaarheidsinterventies.
2025-113
Procesevaluatie tweede tijdvak Expeditie-regeling
Dit onderzoek evalueert het aanvraagproces van het tweede tijdvak van de Expeditie-regeling: de Tijdelijke subsidieregeling onderzoek en experimenten duurzame inzetbaarheidsinterventies.
2025-78
Addendum gebruik ETK-regeling
Dit addendum geeft het gebruik weer van de ETK-regeling. Tussen gebruikers van de regeling zijn er verschillen in welke kostensoorten vergoed en uitgeruild worden.
2024-102
Hard waar het moet, zacht waar het kan
Wekgevers houden zich nog niet altijd aan de arbeidswetten. Kunnen hogere boetes naleving effectiever stimuleren?
2025-75
Loont de werkkostenregeling?
De werkkostenregeling (WKR) is doeltreffend en deels doelmatig. Veel aspecten van de WKR dragen bij aan het beleidsdoel, maar door de complexiteit is de WKR niet volledig doelmatig. De aanbeveling is om zeer terughoudend te zijn met het inzetten van de WKR om secundaire beleidsdoelen te bereiken.
2025-63
Verdeelsleutel inleenverbanden; Meting van 2024 voor de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten
26,5 procent van de verloonde uren van door uitzendbureaus en SW-bedrijven uitgeleende personen met een arbeidsbeperking werd in december 2024 feitelijk gemaakt in de overheidssector en 73,5 procent in de marktsector.
2025-103
Verwachte resterende baanduur bij ontslag; Toelichting bij het rekenmodel
Dit rapport beschrijft een model om de verwachte resterende baanduur bij ontslag te schatten. Deze berekening dient als onderbouwing van de hoogte van een billijke vergoeding.
2025-107
Slapend rijk; Arbeidsmarkteffecten van slapeloosheid
Mensen die last krijgen van slapeloosheid hebben minder kans op betaald werk en verdienen minder als ze blijven werken. De productie die hierdoor verloren gaat kost de samenleving minstens drie miljard euro per jaar.
2025-100
Oproepkrachten en hun voorkeuren voor werkzekerheid
Het wetsvoorstel Meer zekerheid voor flexwerkers introduceert een maatregel die nuluren- en min-maxcontracten vervangt door zogeheten bandbreedtecontracten. Past deze maatregel bij de voorkeuren van oproepkrachten?
2024-116
De waarde van zzp’ers in de zorg; een maatschappelijke kosten-batenanalyse
De maatschappelijke waarde van zzp’ers in de zorg bedroeg in 2023 circa 0,5 tot 1,5 miljard euro. De meerwaarde ontstaat voornamelijk doordat de mogelijkheid van het zzp-schap leidt tot een hogere arbeidsdeelname in de zorg, wat resulteert in extra zorgproductie en daarmee in gezondheidswinsten.
2025-77