Publicaties
Slapend rijk; Arbeidsmarkteffecten van slapeloosheid
Mensen die last krijgen van slapeloosheid hebben minder kans op betaald werk en verdienen minder als ze blijven werken. De productie die hierdoor verloren gaat kost de samenleving minstens drie miljard euro per jaar.
2025-100
De waarde van zzp’ers in de zorg; een maatschappelijke kosten-batenanalyse
De maatschappelijke waarde van zzp’ers in de zorg bedroeg in 2023 circa 0,5 tot 1,5 miljard euro. De meerwaarde ontstaat voornamelijk doordat de mogelijkheid van het zzp-schap leidt tot een hogere arbeidsdeelname in de zorg, wat resulteert in extra zorgproductie en daarmee in gezondheidswinsten.
2025-77
Besparen door te sparren? De budgettaire effecten van de cliëntgerichte consultatie- en adviesfunctie voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag
De zorg voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag is complex én kostbaar. De cliëntgerichte consultatie- en adviesfunctie (CCA) biedt ondersteuning aan zorgverleners in verpleeghuizen om beter met deze cliënten om te gaan. Dit rapport laat zien dat CCA soms een dure opname in een expertisecentrum kan voorkomen en daardoor leidt tot een besparing op de collectieve zorguitgaven.
2025-79
De effectiviteit van preventie meten; Advies commissie passend bewijs preventie
Het ministerie van VWS heeft SEO Economisch Onderzoek gevraagd om te assisteren in de voorbereiding van een gezaghebbende commissie over passend bewijs voor preventie. Het gaat om advies over de taken en samenstelling van de commissie en om het in beeld brengen van gevoeligheden en aandachtspunten.
2024-162
Naar een positief gezond Almere; Beleidstheorie en businesscase transformatieplan
De toegankelijkheid van de zorg in Almere staat onder druk. Het Transformatieplan Positief Gezond Almere zet daarom in op passende zorg op de juiste plek en de veerkracht, gezondheid en zelfredzaamheid van inwoners. Dit rapport beschrijft de beleidstheorie achter het plan en werkt voor een aantal projecten een businesscase uit.
2024-61
Impactmeting snelle schuldsanering. Een pilotonderzoek
Pilotonderzoek naar het snelle schuldsaneringsprogramma van Fonds De Loods geeft een eerste beeld van deelnemers en van een controlegroep bij de Kredietbank Rotterdam. De meeste respondenten geven aan dat ze forse schulden hebben en er is veel financiële stress. Toch beoordelen mensen hun financiële zelfredzaamheid als hoog en maken ze weinig gebruik van hulp.
2024-95
Niet-ingezetenen in de risicoverevening
Niet-ingezetenen worden in de risicoverevening anders behandeld dan ingezetenen. Het gaat om verzekerden die wel in Nederland verzekeringsplichtig zijn, maar hier niet hun centrum van belangen hebben. SEO heeft in een aantal rapporten onderzoek gedaan naar de definitie niet-ingezetenen, de manier waarop ze in de risicoverevening kunnen worden meegenomen en de actuele normbedragen voor deze groep.
2024-39AB, 2024-40
Groot onderhoud AVI, SES en PPA
De risicoverevening kan beter rekening houden met het gebruik van Wlz-zorg. Zorgverzekeraars maken hierop nu voorspelbare winsten of verliezen van duizenden euro’s per verzekerdenjaar. Onderzochte vereenvoudigingen van het model doen te veel afbreuk aan de verevenende werking.
2024-41
Verdeling bijstandsbudgetten 2025
Dit onderzoek berekent de verdeling van de bijstandsbudgetten voor gemeenten voor 2025. Het hoofdrapport laat zien hoe deze budgetten veranderen ten opzichte van vorig jaar en hoe de verdeling zich verhoudt tot gemeentelijke uitgaven aan bijstand in 2023. Een uitgebreide verantwoording is terug te vinden in twee technische achtergronddocumenten en een interactieve budgettool bevat achterliggende cijfers op gemeenteniveau.
2024-121
Voorkomen is beter dan genezen; Vroege uitval uit de zorgsector in kaart gebracht
Het merendeel van de afgestudeerden met een zorgdiploma werkt in de zorg. Uitstromers komen in aanpalende sectoren terecht. Werkomstandigheden en werktevredenheid spelen een rol bij uitstroom, maar zijn elders niet altijd beter.
2024-110