Data voor duurzame digitalisering: Inventarisatie van beschikbare data over duurzame digitalisering 

Hoe groot is de voetafdruk van onze digitale sector? En hoe kan digitalisering bijdragen aan een duurzamere economie? In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken hebben SEO Economisch Onderzoek en Dialogic geïnventariseerd welke data beschikbaar zijn om de duurzaamheid van de digitale sector te monitoren. Dit rapport biedt daarmee de bouwstenen voor een dashboard dat de voortgang van duurzame digitalisering in Nederland inzichtelijk maakt. 

De digitale sector (bestaande uit eindgebruikersapparatuur, netwerken en datacenters) veroorzaakt een aanzienlijk deel van de Nederlandse CO₂-emissies, vooral via indirecte emissies (scope 2 en 3). Tegelijkertijd biedt digitalisering kansen om andere sectoren zoals mobiliteit en industrie efficiënter en duurzamer te maken. In het kader van het Actieplan Duurzame Digitalisering is onderzocht welke databronnen er zijn over emissies, grondstoffengebruik en waterverbruik van de digitale sector. 

Het rapport toont aan dat een dashboard voor monitoring haalbaar is, mits er zorgvuldig wordt omgegaan met de hiaten in datavoorziening. Er is bijvoorbeeld relatief veel informatie beschikbaar over energieverbruik van datacenters via EED-rapportages, terwijl data over productie en recycling van apparatuur vaak versnipperd zijn. Het onderzoek maakt onderscheid tussen top-downmethoden (zoals input-outputanalyses) en bottom-upbenaderingen (zoals CSRD-rapportages van bedrijven), en doet aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling van het dashboard. 

Met dit rapport is een belangrijke eerste stap gezet richting het structureel meten van de voetafdruk van digitalisering in Nederland.