In de Nederlandse filmindustrie zijn ruim 8.000 Nederlandse bedrijven actief. Ze verschaffen werkgelegenheid aan ongeveer 20.000 personen, exclusief onbetaalde krachten. Het aandeel van de Nederlandse film in het totaal van de filmreleases in Nederland is in de afgelopen 20 jaar bijna verdubbeld. Veel Nederlandse filmproducties komen tot stand met financiering van het Nederlands Filmfonds, andere fondsen, de overheid of omroepen.

De 46 Nederlandse filmproducties die in 2011 in bioscopen en filmtheaters werden vertoond, waren goed voor een marktaandeel van 22 procent van het aantal bioscoopbezoeken. Tussen 1991 en 2011 verdubbelde ook het bioscoopbezoek, van 15 naar 30 miljoen. Uit statistische analyse blijkt dat er een positief verband bestaat tussen vertoning van nationale films en de hoogte van het totale bioscoopbezoek.

Dit zijn enkele economische kerngegevens die zijn onderzocht in opdracht van Filmproducenten Nederland, NVB, NVF en het Filmfonds. Het rapport beschrijft het economische belang van de Nederlandse filmsector aan de hand van deze en nog een groot aantal andere relevante kengetallen.