De centrale vraag die in dit rapport wordt beantwoord is hoe de telecommunicatiemarkten in Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustatius en Saba) zich hebben ontwikkeld sinds de transitie van de drie eilanden naar het Nederlandse staatsbestel. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de ontsluiting van de bovenwindse eilanden (St. Eustatius en Saba) door de aanleg van een zeekabel. Hierdoor is verbeterde toegang tot hoogwaardige telecommunicatiediensten gerealiseerd en is de snelheid van het internet op Saba verzesvoudigd en op St. Eustatius vertwaalfvoudigd. Met uitsluitend concurrentie op de markt van mobiele telefonie, is het productaanbod op de twee bovenwindse eilanden zeer geconcentreerd en nagenoeg onveranderd sinds 2011. Het productaanbod ontwikkelt wel mee met – maar voldoet nog onvoldoende aan – de gegroeide vraag naar dataverkeer.

Op Bonaire is de concurrentie op verschillende telecommunicatiemarkten toegenomen en is het productaanbod verbeterd sinds 2011. Op de markt voor vast internet is het productaanbod sinds 2011 verbeterd met aanzienlijk grotere internetsnelheden en het vervallen van datalimieten. De prijzen van telecommunicatiediensten daarentegen zijn niet/nauwelijks gedaald en blijven hoog in vergelijking met bijvoorbeeld Curaçao. Eindgebruikers ervaren geen verbetering in de ontwikkeling van de prijs-kwaliteitverhouding.

Op alle drie de eilanden bestaan bij marktpartijen zorgen over de (kosten van) toegang tot de zeekabels. Op St. Eustatius en Saba heerst het beeld dat de voordelen van de aangelegde zeekabel tot op heden nog onvoldoende benut worden.