SEO Economisch Onderzoek bestaat dit jaar 75 jaar. In 1949 is SEO opgericht door de Economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam om toegepast economisch onderzoek uit te voeren. SEO is een van de oudste economische onderzoeksbureaus van Nederland. Sinds de jaren tachtig is SEO Economisch Onderzoek een van de universiteit onafhankelijke stichting, met nauwe wetenschappelijke banden.

Ter ere van het jubileum is in vogelvlucht een overzicht gemaakt van opvallend onderzoek. Veel thema’s waarop SEO nu onderzoek verricht hebben al eerder op de agenda gestaan. De onderzoeksmethoden in de economische wetenschap zijn echter in de tijd sterk verbeterd. Vooral empirische methodes en het gebruik van grote databestanden hebben een grote vlucht genomen. Dit overzicht kunt u hieronder downloaden.

Daarnaast is onze directeur geïnterviewd door het Financieele Dagblad over de verandering van economisch onderzoek, het belang van data en de rol van beleidsonderzoek in het nemen van besluiten. Dat interview is hier te lezen.

In september volgt een boek van SEO-onderzoekers over de bijdrage van economisch onderzoek aan de verschillende duurzaamheidsopgaven die Nederland heeft. Dat boek zal op deze pagina beschikbaar zijn.

Downloads SEO 75 jaar