SEO Economisch Onderzoek doet in samenwerking met AYIT Consultancy en BDO Accountants & Adviseurs onderzoek naar kostprijzen binnen de kinderopvang. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is opdrachtgever van dit onderzoek. Het onderzoek brengt in kaart welke kosten kinderopvangorganisaties en gastouders maken, hoe groot kostenverschillen binnen de sector zijn en wat deze verschillen verklaart. Deze inzichten zijn waardevol voor het inrichten van het huidige én het nieuwe financieringsstelsel voor de kinderopvang.

Centraal in het onderzoek staat een data-uitvraag onder alle kinderopvangorganisaties in Nederland. Deze data-uitvraag bestaat uit een spreadsheet (‘invultool’) waarin organisaties hun kostengegevens kunnen invullen. De uitvraag wordt in de eerste week van november (4 t/m 10 november) uitgezet via het LRK. Voor het onderzoek is het belangrijk dat zo veel mogelijk organisaties meedoen. Alleen dan kan het onderzoek recht doen aan de grote variatie in het aanbod binnen de sector en een betrouwbaar beeld schetsen van de kostprijzen en variatie daarin. Voor deelnemende organisaties is er nog een mooie bijkomstigheid: zij ontvangen aan het eind van het onderzoek een benchmarkrapport met inzicht in de opbouw van hun kostprijs en hoe deze zich verhoudt tot kostprijzen van vergelijkbare organisaties in de sector.

Als uw organisatie wil deelnemen aan het onderzoek middels het invullen van de invultool, dan vragen wij u om deze uiterlijk eind januari terug te sturen naar: Kostprijsonderzoek_kinderopvang@seo.nl.

Contactgegevens
Voor vragen over de invultool kunt terecht bij:

Email: Kostprijsonderzoek_kinderopvang@seo.nl

Telefoonnummer: +31(0)6 43 43 64 92.

Teams: zie voor de benodigde info het voorblad van de invultool zelf.

FAQ
Het lukt mij niet om alle gegevens in te vullen. Wat moet ik doen?
Als het niet mogelijk is om alle gegevens in te vullen, dan kunt u ook de betreffende cellen leeg laten en alsnog de invultool indienen. Als u de gegevens niet kunt invullen omdat het gevraagde gegeven niet duidelijk is, kunt u contact opnemen met de helpdesk via email, telefoon of Teams (zie hieronder).

Het is voor mij niet mogelijk om de kostengegevens te splitsen naar productsoort (dagopvang, bso en peuteropvang). Wat moet ik doen?
U kunt alle kosten samennemen en invullen in de kolom ‘Geen verdeling’.

Vallen voorschoolse opvang (vso) en tussenschoolse opvang (tso) in de invultool ook onder bso?

De kosten van vso tellen mee bij de bso. We zien tso als een apart product. De kosten en opbrengsten hiervan hoeft u niet mee te tellen.

Mijn jaarlijkse omzet is lager dan 3 miljoen euro. In de invultool wordt mij niet gevraagd om kosten uit te splitsen naar productsoort. Klopt dit?
Ja, dit klopt. Om de belastbaarheid voor kleinere organisaties beperkt te houden, krijgt u een minder uitgebreide invultool voorgeschoteld.

Ik heb een organisatie met minder dan 3 miljoen euro omzet per jaar en zie dat ik niet alles hoef in te vullen (witte cellen). De gegevens die worden gevraagd, heb ik wel voorhanden. Kan ik deze dan alsnog invullen?
Als u de gegevens die u niet hóeft in te vullen wel kùnt leveren en daartoe bereid bent, dan vragen wij u deze gegevens ook in te vullen.

Er wordt gevraagd naar uitsplitsingen van bepaalde kostenposten, maar ik kan deze kosten niet splitsen in mijn administratie (bijvoorbeeld de kosten voor schoonmaak en onderhoud). Wat moet ik doen?
Het is belangrijk dat alle kosten die gemaakt worden in de invultool worden opgevoerd. Als u kostenposten niet kunt uitsplitsen, kunt u deze kosten opvoeren bij ‘Overige kosten die niet onderverdeeld konden worden in de bovenstaande rubrieken’.

Mijn peuteropvang en dagopvang kan ik niet onderscheiden. Het is wel mogelijk om bso te onderscheiden van de dagopvang en de peuteropvang. Wat moet ik doen?
U kunt de kosten van de peuteropvang samenvoegen met die van de dagopvang en daarnaast de kosten van de bso en dagopvang onderscheiden.

Wat zijn groepsuren?
Uren die meetellen voor de BKR en gefactureerd kunnen worden.

Een deel van de cellen zijn wit en andere cellen zijn oranje. Wat betekent dit?
De witte cellen hoeft u niet in te vullen. Wij vragen u zich te richten op de oranje cellen en deze in te vullen.

Mijn pedagogisch medewerkers helpen ook bij het vervoer van de kinderen. Waar moet ik die meetellen?
Pedagogisch personeel dat kinderen vervoert telt mee voor de BKR en kan bij het pedagogisch proces worden meegeteld.

Pedagogisch Coaches staan soms ook op de groep. Waar moet ik die meetellen?
De kosten van Pedagogisch coaches rekenen wij tot de Organisatiekosten (O), zelfs als ze incidenteel op de groep staan. Als ze structureel op een groep staan en bij de BKR meetellen, kunt u hun kosten verdelen over Pedagogisch proces (P) en Organisatie (O).

Voor een aantal kenmerken moet ik gegevens hebben over oktober 2023. Ik heb alleen geen gegevens van dat moment. Wat moet ik doen?
Als u geen gegevens heeft over 1 oktober 2023, dan mag u ook de huidige stand van zaken invoeren. Graag dan wel in de toelichting aangeven dat u uitgaat van gegevens uit 2024.

Zijn mijn gegevens veilig?
Jazeker. Alle verzamelde gegevens worden volledig geanonimiseerd en niet op organisatieniveau gedeeld met de opdrachtgever of derden. Alle gegevens worden bewaard in een beveiligde omgeving die voldoet aan de normen van ISO 27001. Ook is het mogelijk om de invultool beveiligd terug te sturen (zie de invultool zelf voor meer informatie).

De gegevens uit mijn jaarrekening komen niet overeen met de ingevulde gegevens, wat moet ik doen?
U hoeft dan niet direct iets te doen. Verschillen kunnen ontstaan doordat (a) we in de invultool afwijken van de fiscale indeling en (b) sommige kosten van uw organisatie mogelijk geen betrekking hebben op kinderopvang. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw organisatie ook actief is in het welzijnswerk. Als de verschillen echter (heel) groot zijn, verzoeken wij u om na te gaan of alle gegevens correct zijn ingevuld.