SEO Economisch Onderzoek heeft in samenwerking met ACI EUROPE het Airport Industry Connectivity Report 2020 gepubliceerd. Het rapport legt de ineenstorting van de luchtvaartnetwerken en de internationale connectiviteit als gevolg van de COVID-19-crisis bloot.Het Airport Industry Connectiivty Report, dat sinds 2014 jaarlijks wordt gepubliceerd, meet de mate waarin de Europese luchthavens en de regio’s die zij bedienen verbonden zijn met en toegankelijk zijn vanuit de Europa en de rest van de wereld – aan de hand van een reeks van connectiviteitsindexen. Het rapport van 2020 onderstreept de realiteit dat meer dan 6000 routes die eerder vanaf Europese luchthavens werden aangeboden, 9 maanden na de uitbraak van de coronacrisis nog steeds niet zijn hersteld.

Anders dan in eerdere jaren bekijkt dit rapport de connectiviteitsontwikkeling tussen april en september 2020. Hoewel er in augustus sprake was van een matig herstel van de connectiviteit bleef de directe connectiviteit 54% onder het niveau van 2019. De indirecte connectiviteit daalde nog harder – 86% onder het niveau van 2019 in augustus – doordat de daling van het aantal directe vluchten multiplicatief doorwerkt in het aantal mogelijke doorverbindingen.

Met behulp van het SEO NetScan connectiviteitsmodel becijfert het rapport de directe, indirecte en hubconnectiviteit. Connectiviteit is een indicator opgebouwd uit het aantal bestemmingen, het aantal frequenties en de kwaliteit van een connectie in het geval van indirecte vluchten. Daarmee is connectiviteit een samengestelde maatstaf van het aantal bestemmingen, het aantal vluchten en de kwaliteit van de verbindingen (in het geval van een overstap).