Het bedrijfsvergelijkend onderzoek wordt jaarlijks sectorbreed gehouden onder alle bedrijven die in Nederland binnen de groensector actief zijn. Het onderzoek beoogt managementinformatie te leveren voor de groenbedrijven, en een betrouwbaar en consistent beeld te geven van de sector als geheel. De rapportage over het onderzoek bestaat uit twee onderdelen:

Voor de deelnemende bedrijven aan het onderzoek, een op het eigen bedrijf toegesneden individuele rapportageset, waarbij de eigen cijfers naast de gemiddelde cijfers van vergelijkbare collega-bedrijven zijn gezet, gericht op bedrijfsvergelijking en prestatiebeoordeling. Deze module is voor iedere deelnemer anders.

Het economisch bestel op het moment van het opmaken van dit rapport staat in het teken van een wereldwijde recessie. Die is begonnen in de financiƫle sector, maar is inmiddels ook voelbaar in allerlei andere sectoren, waaronder vastgoed en bouw. Een vuistregel zegt dat de conjunctuurcyclus in het hoveniersbedrijf de cyclus van de bouw volgt, maar met een jaar vertraging. Hieronder zal blijken dat 2007 voor het groenbedrijf over het algemeen een goed jaar was. De verwachting voor 2008 is een stuk somberder, de groenbedrijven geven signalen dat de gevolgen van de recessie in de omzet merkbaar worden. De verwachtingen voor 2009 zijn in dit licht ronduit somber.