SEO-onderzoekers Erik Brouwer en Tom Smits voorspellen samen met Koert van Buiren en Matthijs Gerritsen van Economisch Bureau Amsterdam dat de duur van de coronamaatregelen bepalend is in zowel de degradatiestrijd als de Europese tickets.

Sinds het seizoen 18/19 voorspellen de onderzoekers aan het begin ieder seizoen de eindstand van de Eredivisie. Zo blijkt uit hun voorspellingsmodel (waarin dit keer rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen) dat wanneer de competitie wordt uitgespeeld Ajax met overtuiging landskampioen wordt. Tot nu toe heeft hun voorspellingsmodel de afgelopen 2 seizoenen de landskampioen én de top 4 juist voorspeld.

Dit jaar wordt het model uitgebreid en daarin rekening gehouden met de coronamaatregelen. Omdat de duur van de maatregelen onzeker is, wordt de eindstand voorspelt in twee scenario’s: met en zonder publiek na de winterstop. Hoe lang er zonder publiek wordt gespeeld is, blijkt hierbij bepalend voor welke club degradeert en welke club als derde eindigt en Europa ingaat.

Lees meer over de methode, het onderzoek en de resultaten op de website van ESB.