SEO-clusterhoofd Internationale Economie Nienke Oomes is door BNR Nieuwsradio en NPO Radio 1 geïnterviewd over de manier waarop Nederland en Europa straks het beste kunnen bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne.

Zij legt uit dat er enerzijds honderden miljarden euro’s nodig zijn om het land te herbouwen, maar ook dat de aanbesteding en uitvoering van deze ‘Marshallhulp’ goed moet worden voorbereid om misstanden te voorkomen.

In dit verband is het belangrijk om lessen te trekken uit bestaande ontwikkelingsprogramma’s die publieke en private financiering combineren (blended finance), waar SEO uitgebreide ervaring mee heeft. (Zie o.a. SEO’s evaluatie van het FMO-MASSIF investeringsfonds , de evaluatie van het D2B-programma voor publieke infrastructuur en ons artikel in ESB.)

Het interview van Nienke Oomes met BNR in de podcast van 23-08-2022 ‘Op weg naar een Marshallplan voor Oekraïne’ kan hier beluisterd worden. (vanaf 0.7:15)

Het interview van Nienke Oomes met NPO Radio 1 van 24-10-2022 kan hier beluisterd en bekeken worden. (vanaf 0.3:40)

Nienke Oomes is hoofd Internationale Economie bij SEO en heeft jarenlange internationale ervaring met het monitoren en evalueren van wederopbouw- en ontwikkelingsprogramma’s in landen uit de voormalige Sovjetunie.

Tussen 2010 en 2013 was zij hoofdeconoom voor Rusland en Centraal-Azië bij de ‘Oosteuropabank’ (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) in Londen. Van 2001-2010 werkte zij bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington, waar zij IMF-missies en landenteams leidde en overheden in o.a. Rusland en andere landen uit de voormalige Sovjetunie adviseerde op het gebied van macro-economisch beleid en structurele hervormingen.

Nienke spreekt (vrijwel) vloeiend Russisch en denkt graag mee over de wederopbouw van Oekraïne.