Het onderzoek
Er is onduidelijkheid over het aandeel en de ontwikkeling van het aantal tijdelijke werknemers en arbeidsmigranten in de vleessector in Nederland, met name in de slachterijen. Goed inzicht in de samenstelling van de werkgelegenheid bevordert het debat tussen betrokkenen bij de vleessector over de omstandigheden waaronder de sector in Nederland opereert. Dit onderzoek verschaft dat inzicht.

Resultaten
Het totaal aantal werknemers in de vleesverwerkende industrie en groothandel in vlees samen is tussen 2006 en 2020 toegenomen van 36,1 naar 37,4 duizend werknemers. Die groei betreft voornamelijk vleesverwerkende bedrijven en de groothandel in vlees. De groei bij de slachterijen is beperkt gebleven. Het aandeel arbeidsmigranten is in dezelfde periode gestegen, van gemiddeld 27 naar 37 procent. Het aandeel arbeidsmigranten ligt met gemiddeld 51 procent het hoogste bij de slachterijen. Ongeveer de helft van alle werknemers met een flexibel contract in de vleessector heeft minder dan een jaar werkervaring in de sector.

Gebruikte methode
Om zo objectief mogelijke informatie te verschaffen over het aantal werknemers in de vleessector, en dan met name in de slachthuizen, is gebruik gemaakt van registratiegegevens over werknemers zoals die door officiële instanties worden verzameld. Sinds 2006 bestaat een consistente reeks relevante gegevens van alle werknemers in dienst van een in Nederland gevestigde werkgever in de CBS Microdata. Dat geeft voldoende informatie om een groot deel van de onderzoeksvragen te beantwoorden.