De Nieuwe Economie Index (NEx) van MVO Nederland geeft voor de zesde keer inzicht in de mate waarin het Nederlandse bedrijfsleven klimaatneutraal, inclusief en transparant onderneemt. De NEx-25 stijgt naar 18,5 procent, maar de groei is lager dan in eerdere jaren. 

Achtergrond In de NEx wordt jaarlijks de afstand tot de nieuwe economie in kaart gebracht. Onder een nieuwe economie verstaat MVO Nederland een gezonde economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, met eerlijke en transparante handelsketens. De afgelopen vijf edities laten zien dat een steeds groter deel van het Nederlandse bedrijfsleven actief is in de ‘nieuwe economie’. Echter, de groei verloopt geleidelijk en vlakt steeds meer af. De NEx is gestegen van 12,1 procent in 2020 naar 17,5 procent in 2024. 

Methode De NEx is een initiatief van MVO Nederland en wordt jaarlijks uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek. Aan de basis van de NEx staat een gestructureerde set indicatoren. Deze indicatoren zijn gegroepeerd in de zeven thema’s van de nieuwe economie van MVO Nederland (zie onderstaande afbeelding). Voor het opstellen van de NEx geldt als uitgangspunt dat er alleen indicatoren gebruikt worden die … 

  1. … het gedrag van bedrijven (en dus niet overheden of consumenten) weerspiegelen; 
  2. … periodiek (en dus niet eenmalig) onderzocht worden; en 
  3. … openbaar zijn 

Resultaten per thema 

  • De score voor Nieuwe Rijkdom is dit jaar gedaald door een herziene methodologie waarmee pensioenfondsen scherper worden getoetst op verantwoord beleggen. 
  • Het thema Echte Prijzen is gestegen door een hoger aandeel bedrijven dat op hun website rapporteert over thema’s zoals externaliteiten en CO2-beprijzing.  
  • Voor Transparante ketens is het aandeel bedrijven dat op hun website rapporteert over hun toeleveringsketen sterk gestegen en is er een nieuw sectoraal IMVO-convenant ‘hernieuwbare energie’ ondertekend. 
  • Voor het thema Inclusief Ondernemen is de verhouding tussen vrouwen en mannen in een directeursfunctie verslechterd. Tegelijkertijd verbetert de verhouding bij managementfuncties en in de bedrijfstop. De sterkste verbetering is het afgenomen werkloosheidsverschil tussen mensen met en zonder migratieachtergrond. 
  • Het thema Groene Energie is wederom licht gestegen door een groeiend aandeel hernieuwbare energie bij het bedrijfsleven. 
  • De daling bij het thema Biodiversiteit is voornamelijk te wijten aan de aanzienlijke verslechtering van de zoetwaterkwaliteit in Nederland. Ook is het stikstofoverschot toegenomen. Tegelijkertijd daalt net als eerdere jaren de uitstoot van broeikasgassen door het bedrijfsleven. 
  • Het thema Circulaire Economie is licht gestegen door een hogere score voor de mate van hergebruik van materialen. 

Lees hier het persbericht van MVO Nederland.