Publicaties
De effectiviteit van preventie meten; Advies commissie passend bewijs preventie
Het ministerie van VWS heeft SEO Economisch Onderzoek gevraagd om te assisteren in de voorbereiding van een gezaghebbende commissie over passend bewijs voor preventie. Het gaat om advies over de taken en samenstelling van de commissie en om het in beeld brengen van gevoeligheden en aandachtspunten.
2024-162
Naar een positief gezond Almere; Beleidstheorie en businesscase transformatieplan
De toegankelijkheid van de zorg in Almere staat onder druk. Het Transformatieplan Positief Gezond Almere zet daarom in op passende zorg op de juiste plek en de veerkracht, gezondheid en zelfredzaamheid van inwoners. Dit rapport beschrijft de beleidstheorie achter het plan en werkt voor een aantal projecten een businesscase uit.
2024-61
Impactmeting snelle schuldsanering. Een pilotonderzoek
Pilotonderzoek naar het snelle schuldsaneringsprogramma van Fonds De Loods geeft een eerste beeld van deelnemers en van een controlegroep bij de Kredietbank Rotterdam. De meeste respondenten geven aan dat ze forse schulden hebben en er is veel financiële stress. Toch beoordelen mensen hun financiële zelfredzaamheid als hoog en maken ze weinig gebruik van hulp.
2024-95
Niet-ingezetenen in de risicoverevening
Niet-ingezetenen worden in de risicoverevening anders behandeld dan ingezetenen. Het gaat om verzekerden die wel in Nederland verzekeringsplichtig zijn, maar hier niet hun centrum van belangen hebben. SEO heeft in een aantal rapporten onderzoek gedaan naar de definitie niet-ingezetenen, de manier waarop ze in de risicoverevening kunnen worden meegenomen en de actuele normbedragen voor deze groep.
2024-39AB, 2024-40
Groot onderhoud AVI, SES en PPA
De risicoverevening kan beter rekening houden met het gebruik van Wlz-zorg. Zorgverzekeraars maken hierop nu voorspelbare winsten of verliezen van duizenden euro’s per verzekerdenjaar. Onderzochte vereenvoudigingen van het model doen te veel afbreuk aan de verevenende werking.
2024-41
Verdeling bijstandsbudgetten 2025
Dit onderzoek berekent de verdeling van de bijstandsbudgetten voor gemeenten voor 2025. Het hoofdrapport laat zien hoe deze budgetten veranderen ten opzichte van vorig jaar en hoe de verdeling zich verhoudt tot gemeentelijke uitgaven aan bijstand in 2023. Een uitgebreide verantwoording is terug te vinden in twee technische achtergronddocumenten en een interactieve budgettool bevat achterliggende cijfers op gemeenteniveau.
2024-121
Verdeling bijstandsbudgetten 2024
Dit onderzoek berekent de verdeling van de bijstandsbudgetten voor gemeenten voor 2024. Het hoofdrapport laat zien hoe deze budgetten veranderen ten opzichte van vorig jaar en hoe de verdeling zich verhoudt tot gemeentelijke uitgaven aan bijstand in 2022. Een uitgebreide verantwoording is terug te vinden in twee technische achtergronddocumenten en een interactieve budgettool bevat achterliggende cijfers op gemeenteniveau.
2023-101
Leefstijl en oversterfte tijdens de COVID-19-pandemie
De oversterfte is tijdens de COVID-19-pandemie hoger onder mensen met een ongezonde leefstijl. De helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht en binnen deze groep vindt tussen de 70 en 98 procent van de oversterfte plaats.
2023-96
Lage zorgkosten in de risicoverevening
Voor verschillende groepen van gezonde verzekerden is de compensatie in het risicovereveningsmodel te hoog. In hoeverre biedt de aansluiting tussen geschatte kosten en geschatte opbrengsten onder het verplicht eigen risico een aangrijpingspunt om de verevening te verbeteren?
2023-57
Position paper over het afschaffen van btw op groente en fruit
Notitie voor rondetafelgesprek over de verschillende invalshoeken over het afschaffen van btw op groente en fruit en het onderzoek dat daarnaar is gedaan door SEO Economisch Onderzoek.
2023-59