Achtergrond
Het Nederlandse belastingstelsel kent een groot aantal fiscale regelingen. In 2023 heeft het ministerie van Financiën deze regelingen tegen het licht gehouden. Uit deze studie volgt dat de onderbouwing voor de fiscale teruggaafregeling energiebelasting voor religieuze en non-profitinstellingen discutabel is en dat de regeling tot verstoringen leidt. Daarnaast zou de regeling inconsequent zijn met de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Ten slotte stelt het ministerie van Financiën dat het onzeker is of de teruggaafregeling doeltreffend en doelmatig is.

Onderzoeksvraag
In dit onderzoek worden de financiële en maatschappelijke gevolgen van eventuele afschaffing of afbouw van de teruggaafregeling in kaart gebracht. Daarnaast zijn ook vier beleidsalternatieven om de doelgroep te ondersteunen beoordeeld.

Resultaten
Uit de studie volgt dat de teruggaafregeling door de instellingen als eenvoudig en waardevol wordt ervaren. De vier voorgestelde beleidsalternatieven bereiken vaak slechts een deel van de beoogde doelgroep en zijn beoordeeld als minder doeltreffend. In het onderzoek is een extra denkrichting voorgesteld, namelijk: een eenmalige energiebijdrage.

Onderzoeksmethodiek
Dit onderzoek bestond uit een analyse van de relevante literatuur, diepte-interviews met belanghebbenden, een online webenquête onder instellingen die gebruikmaken van de teruggaafregeling en een data-analyse van de ingediende teruggaafverzoeken. De benodigde data voor deze analyse zijn verstrekt door de Belastingdienst.