Publicaties
Hard waar het moet, zacht waar het kan
Wekgevers houden zich nog niet altijd aan de arbeidswetten. Kunnen hogere boetes naleving effectiever stimuleren?
2025-75
Evaluatie btw-vrijstellingen
De btw-vrijstellingen voor lijkbezorgers, schrijvers en journalisten kennen een gemiddeld tot hoge doeltreffend- en doelmatigheid. De btw-vrijstellingen bereiken bij een deel van de doelgroep een prijsverlagend effect en een administratieve lastenverlichting. De omzetgrenzen bij fondswervende activiteiten zijn doelmatig en doeltreffend. De btw-vrijstellingen voor componisten, cartoonisten, en voordrachten kennen een lage doeltreffend- en doelmatigheid, waardoor afschaffing aanbevolen is.
2025-52
Loont de werkkostenregeling?
De werkkostenregeling (WKR) is doeltreffend en deels doelmatig. Veel aspecten van de WKR dragen bij aan het beleidsdoel, maar door de complexiteit is de WKR niet volledig doelmatig. De aanbeveling is om zeer terughoudend te zijn met het inzetten van de WKR om secundaire beleidsdoelen te bereiken.
2025-63
Data voor duurzame digitalisering
Deze studie inventariseert welke data beschikbaar zijn in relatie tot het grondstoffengebruik en de emissies van de digitale sector. Het vormt daarmee een eerste stap in het opstellen van een dashboard om de voortgang van duurzame digitalisering te monitoren.
2025-93
Verdeelsleutel inleenverbanden; Meting van 2024 voor de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten
26,5 procent van de verloonde uren van door uitzendbureaus en SW-bedrijven uitgeleende personen met een arbeidsbeperking werd in december 2024 feitelijk gemaakt in de overheidssector en 73,5 procent in de marktsector.
2025-103
Verwachte resterende baanduur bij ontslag; Toelichting bij het rekenmodel
Dit rapport beschrijft een model om de verwachte resterende baanduur bij ontslag te schatten. Deze berekening dient als onderbouwing van de hoogte van een billijke vergoeding.
2025-107
Verkenning Internationaal EV-Instrumentarium
Verkennend onderzoek naar het beleid rond economische veiligheid in 11 casuslanden met reflecties op de uiteenlopende geografische en politieke contexten, de doelstellingen en de implementatiegraad. Ook wordt de effectiviteit geanalyseerd inclusief de achterliggende economische mechanismen. Dit resulteert in het handelingsperspectief voor Nederland in de EU-context.
2025-109
Lagere rente op kleine kredieten; Evaluatie verlaging maximale kredietvergoeding
De maximale kredietvergoeding voor consumptief krediet is in 2020 verlaagd met als doelen het beschermen van consumenten tegen hoge kredietkosten, het voorkomen van betalingsachterstanden en het tegengaan van problematische schulden. Deze verlaging is deels doeltreffend en ondoelmatig.
2025-66
De effecten van verplichte acceptatie van contant geld
Dit onderzoek geeft inzicht te in de kostencomponenten en de kwalitatieve aspecten van de invoering van verplichte acceptatie van contant geld.
2024-136
Stikstofuitstoot en stikstofbeperkingen; Wat is de schade?
Stikstofbeperkingen leiden tot uitstel en afstel van investeringen, maar door aanpassingen van bedrijven, overheden en werkenden is de economische schade beperkt: jaarlijks ongeveer 0,1% van het bbp. De schade aan gezondheid en natuur door stikstofuitstoot is aanzienlijk groter: jaarlijks ongeveer 1,6% van het bbp.
2025-96