Grenzen Verleggen
De top van de (semi)publieke sector bestaat uit steeds meer vrouwen. Tussen 2021 en 2024 is het vrouwelijk aandeel jaarlijks met twee procentpunten gestegen, van 35 procent naar 41 procent. Toch zijn in 2024 vrouwen en met name non-binaire personen nog op veel plekken ondervertegenwoordigd. Dit blijkt uit de Monitor Genderdiversiteit, een onderzoek dat SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW jaarlijks uitvoert.

Bovendien vertelt genderdiversiteit in de top niet het hele verhaal. Het is dan ook goed om verder kijken dan diversiteit en ook aandacht te hebben voor de inclusiviteit van processen, procedures en structuren. Ongelijkheden zijn namelijk vaak niet direct zichtbaar. Ze zijn ingebed in de dagelijkse gang van zaken binnen een organisatie.

Zodoende draagt de derde editie van de Monitor Genderdiversiteit de titel ‘Grenzen Verleggen’. Hiermee verwijzen we naar de noodzaak om voortgang vast te houden, ook nadat doelstellingen worden behaald. Daarnaast kunnen organisaties hun ambities vergroten door verder te kijken dan de verdeling op basis van sekse (m/v). Gender omvat immers veel meer dan biologische verschillen; het gaat over de sociale en culturele verwachtingen en hoe deze doorwerken in organisaties. Het themaonderzoek ‘Een goede diagnose’ biedt organisaties concrete handvatten om deze brede aanpak te realiseren, zodat diversiteit niet alleen zichtbaar wordt in aantallen, maar diep geworteld raakt in de cultuur en waarden van de organisatie.

Alle gegevens zijn per sector, instelling en toporgaan terug te vinden in het dashboard van de monitor. Het dashboard is hier te raadplegen.