Publicatie
Samen werken aan regionaal talent. Halfweg-evaluatie Utrecht Talent Alliantie (UTA)
Het onderzoek
De Utrecht Talent Alliantie (UTA) is een samenwerkingsverband gericht op het aanpakken van arbeidsmarktuitdagingen in de regio Utrecht. Dit samenwerkingsverband komt voort uit een dringende behoefte aan een goed opgeleide beroepsbevolking, nu en in de nabije toekomst, en daarmee aan een gestructureerde aanpak voor het behoud en de ontwikkeling van talent in de regio. De UTA voert de regionale Human Capital Agenda (HCA) uit en focust zich op de kraptesectoren techniek, ICT, zorg en onderwijs. Daarbij hanteert ze drie hoofddoelstellingen: (1) het bevorderen van soepele overgangen naar beroepen met personeelstekorten en groeipotentie, (2) het bevorderen van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) voor iedereen, en (3) het verhogen van digitale vaardigheden. Met deze tussenevaluatie halverwege de looptijd van de HCA willen de samenwerkende partijen inzicht krijgen in de resultaten, de werking, succesfactoren en verbeterpunten van de UTA. Met de uitkomsten wil de regio leren van wat er goed gaat of wat er juist nog beter kan.
Resultaten
Uit de halfweg-evaluatie volgt dat de UTA over het algemeen ‘de goede dingen doet’ (doeltreffend) en ‘veel dingen goed doet’ (doelmatig). De organisatie van de UTA sluit goed aan bij de doelstellingen. Zo zijn belanghebbenden breed vertegenwoordigd, is er sprake van gedeeld begrip en open communicatie tussen de leden, en functioneert het leiderschap goed. Daarnaast richt de UTA zich op de juiste sectoren en activiteiten, die in veel gevallen ook doeltreffend worden uitgevoerd. Toch zijn er halverwege de looptijd van de UTA nog weinig concrete resultaten zichtbaar. Er is ruimte voor verbetering door meer aandacht te besteden aan de keten van Leven Lang Ontwikkelen (LLO), meer werkgevers te betrekken, extra fondsen voor LLO te mobiliseren, en projectresultaten beter te monitoren en communiceren. Daarnaast kunnen verbeteringen worden gerealiseerd op het gebied van het waarborgen van de continuïteit van de UTA, het beter benutten van de netwerkfunctie en het strategisch managen van het portfolio van activiteiten.
Gebruikte methode
Deze halfweg-evaluatie van de UTA bestaat uit een effectevaluatie en een procesevaluatie. Voor de effectevaluatie is een beleidstheorie opgesteld die vervolgens is getoetst aan de werkelijkheid. In de procesevaluatie is vooral gekeken naar de governance van de UTA en daarbinnen vooral naar de samenwerking tussen partijen. Ook daarvoor is eerst een theoretisch kader opgesteld waarin de UTA is bekeken vanuit het collaboratieve governance perspectief, om deze vervolgens te toetsen aan de werkelijkheid. De toetsing van de beleidstheorie en de governance is uitgevoerd met behulp van beleidsdocumenten over de UTA, voortgangsrapportages van betrokken projecten en 19 gesprekken met betrokkenen bij de UTA, dan wel betrokkenen bij vergelijkbare organisaties als de UTA (HCA Topsector Energie en HCA Economic Board Zuid-Holland). Op basis van de uitkomsten van de effectevaluatie en procesevaluatie zijn aanbevelingen gedaan om de werking van de UTA in de resterende looptijd van de HCA doeltreffender en doelmatiger te kunnen maken.
Publicatie gegevens
Heeft u vragen over deze publicatie?
Neem contact op met Arjan Heyma of vul ons contactformulier in. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren op uw vragen.
Arjan Heyma
"*" indicates required fields