Publicaties
Utrechtse NEx (2024)
Wat weten we over de toekomstbestendigheid van het Utrechtse bedrijfsleven?
2025-17
Kapitaalmarktonderzoek Oost-Nederland; Vraag en aanbod van externe financiering in het MKB
Het kapitaalaanbod in Oost-Nederland is breed en divers, maar er zijn verschillen in het aanbod per levensfase. Voor startups is aanbod van publiek kapitaal relatief ruim, waar bedrijven in latere fase met name private kapitaalaanbieders tot hun beschikking hebben. Banken blijven de omvangrijkste kapitaalverstrekker van vreemd vermogen, maar worden gevolgd door een substantieel aanbod van eigen vermogen door private equity.
2025-54
Terugverdientijd in de Utrechtse vergunde seksbranche
Het beginnen van een seksbedrijf in Utrecht vraagt om investeringen. Ook moet er een vergunning worden aangevraagd. De looptijd van de vergunningen mag niet korter zijn dan de tijd die het duurt om de investeringen terug te verdienen.
2024-108
Toekomstbestendig beroepsonderwijs in krimpregio’s; Analyses van de regionale context
Dit onderzoek laat de regionale context zien van de elf krimpregio’s in Nederland. Dit is – gezien de demografische veranderingen en de impact daarvan op het beroepsonderwijs in deze regio’s - van belang om een beeld te krijgen van de context waarin de plannen voor toekomstbestendig beroepsonderwijs worden ontwikkeld.
2025-03
Bereik en effect MIT in Noord-Holland; Evaluatie van werking en perceptie MIT in de provincie Noord-Holland
De MIT-subsidies bereiken meer mkb-ondernemers Noord-Holland die tot de doelgroep behoren. Bovendien is het effect van de subsidies op de ontwikkeling van ondernemers in bepaalde gevallen dan in de rest van Nederland. Ondernemers zijn over het algemeen tevreden over de regeling, maar de strikte criteria, de beperkte aanvraagmomenten (één keer per jaar) en de hoge administratieve lasten worden als belemmerend ervaren.
2024-131
Handreiking brede-stresstestmodel gemeente Amsterdam; Actualisatie en doorontwikkeling 2024
Met het stresstestmodel van SEO brengt de gemeente Amsterdam ieder jaar de impact van verschillende soorten crises op de gemeentelijke financiën in beeld. Het model toont dat de financiële positie het meest onder druk komt te staan bij een overstroming of een combinatie van een forse stijging van de lange rente en inflatie. Het bruto regionaal product en de werkgelegenheid worden het hardst geraakt bij een (financieel-)economische crisis.
2024-52
Meer dan werk alleen; Een haalbaarheidsstudie naar het meten van brede baten en kosten van participatiebeleid
Het ministerie van SZW wenst inzicht in de haalbaarheid van studies naar de kosten en brede baten van instrumenten gericht op maatschappelijke participatie. Dit rapport bespreekt wat er al bekend is over de brede effecten van deze instrumenten. Ook behandelt het verschillende ideeën voor verder onderzoek naar brede effecten.
2024-120
Naar een positief gezond Almere; Beleidstheorie en businesscase transformatieplan
De toegankelijkheid van de zorg in Almere staat onder druk. Het Transformatieplan Positief Gezond Almere zet daarom in op passende zorg op de juiste plek en de veerkracht, gezondheid en zelfredzaamheid van inwoners. Dit rapport beschrijft de beleidstheorie achter het plan en werkt voor een aantal projecten een businesscase uit.
2024-61
Problematische schulden; Internationale verkenning beleidsinterventies
Dit onderzoek bevat de wet- en regelgeving omtrent problematische schulden in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Deze inzichten bieden inspiratie en lessen voor het Nederlandse beleid.
2024-64
Handreiking model brede stresstest gemeente Amsterdam
Met het stresstestmodel van SEO brengt de gemeente Amsterdam de impact van verschillende soorten crises op de gemeentelijke financiën in beeld. Het model toont dat de financiële positie het meest onder druk komt te staan bij een overstroming of een combinatie van sterke rentestijging en prijsdaling. Het bruto regionaal product en de werkgelegenheid worden het hardst geraakt bij een pandemie of overstroming.
2023-23