Het mbo vervult een cruciale rol voor de samenleving en de arbeidsmarkt. Dit geldt met name voor de regio: het mbo is nauw verbonden met het regionale bedrijfsleven en de opleidingscentra en beroepscolleges zijn zo verspreid over het land dat er voor iedere student een bereikbaar en breed opleidingsaanbod beschikbaar is.

Door verandering van de demografische samenstelling van de bevolking daalt het aantal studenten binnen het mbo sinds een aantal jaren en naar verwachting zal deze daling nog langer doorzetten. Hierdoor kan de kwaliteit en regionale toegankelijkheid van het mbo-opleidingsaanbod onder druk komen te staan. Dit komt mede doordat de bekostiging van mbo-instellingen hoofdzakelijk wordt vastgesteld op basis van het aantal ingeschreven studenten.

Het doel van dit onderzoek is om een grondige analyse uit te voeren van de regionale context van de elf krimpregio’s in Nederland. Deze analyse moet de Commissie macrodoelmatigheid mbo (CMMBO) helpen een volledig beeld te krijgen van de regionale context waarin de plannen voor toekomstbestendig beroepsonderwijs worden ontwikkeld. De analyse richt zich op de volgende aspecten:

  1. Economisch landschap van de regio
  2. Arbeidsmarkt en tekorten in de regio
  3. Demografische ontwikkeling van de regio
  4. Sociaaleconomische kenmerken binnen de regio
  5. Leefbaarheid in de regio
  6. Overlap met aangrenzende regio’s