Belang van de Nederlandse Skills Survey
Informatie en kennis over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt met gedetailleerde informatie over werktaken (vraag) en vaardigheden (aanbod) biedt beleidsmakers handvatten om te beoordelen in hoeverre vraag en aanbod hand-in-hand bewegen, bij welke groepen op de arbeidsmarkt mogelijk problemen ontstaan als gevolg van krapte of er juist een te ruim aanbod is, hoe met technologische veranderingen wordt omgegaan, welke werkenden het meest investeren in hun duurzame inzetbaarheid en welke groepen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en een inschatting van de omvang daarvan.  

Onderzoek
De Nederlandse Skills Survey (NSS) is nu drie keer afgenomen, waardoor gedetailleerde informatie over werkenden en hun banen over een periode van 12 jaar beschikbaar is (2012-2024). Volgende surveys zijn van belang om trends in de vraag naar en het aanbod van vaardigheden op structurele wijze te blijven volgen. De resultaten van dit onderzoek zijn per aandachtsgebied samengevat.  

Methode
Het belang van werktaken en de effectiviteit waarmee deze worden uitgevoerd is in het LISS-panel gemeten met 36 stellingen over werktaken die in elk beroep voorkomen. Deze werktaken zijn bepaald op basis van de gevalideerde British Skills Survey, waaraan een aantal werktaken zijn toegevoegd. De werktaken zijn onder te verdelen in een aantal categorieën: interpersoonlijke vaardigheden, fysieke behendigheid, kennis van de organisatie, probleemoplossend vermogen, plannen en organiseren, taalvaardigheden, rekenvaardigheden en computervaardigheden. De vragen zijn voorgelegd aan mensen die op dit moment werken, waarbij verzocht wordt de stelling in te vullen over de huidige baan. Mensen die niet werken wordt verzocht een toekomstige gewenste baan in beschouwing te nemen; als dat onmogelijk blijkt, wordt gevraagd naar de laatste werkbetrekking.