Publicatie
Verkenning kosten en baten verbetering basisvaardigheden; kosten en baten voor werkgevers van scholing van werknemers
Het onderzoek
Bijna 2,5 miljoen Nederlanders ervaren problemen met lezen, rekenen en omgaan met digitale hulpmiddelen. Deze basisvaardigheden hangen nauw samen met het succes van mensen in de maatschappij, ook op de arbeidsmarkt. Daarom zijn werkgevers en werknemers erbij gebaat als werknemers meer basisvaardigheden hebben. Scholing kan daaraan bijdragen.
Stichting Lezen en Schrijven heeft aan SEO gevraagd om een beknopte waarin de huidige kennis over kosten en baten voor werkgevers van scholing wordt samengevat. Het gaat om kwalitatieve en kwantitatieve literatuur en om databronnen. Daarnaast is gevraagd om een rekenmodel van Stichting Lezen en Schrijven te beoordelen.
Resultaten
Er is weinig ‘harde’ informatie over de effecten van scholing in basisvaardigheden. Onderzoeken late positieve uitkomsten zien, gebaseerd op enquêtes en zelfrapportages waarmee de positieve effecten van scholing met name kwalitatief worden onderbouwd. In de onderzoeken zijn geen controlegroep of een vóór- en nameting gebruikt. Een kwantitatieve benadering van wat het effect is op omzet of kosten ontbreekt.
Ook in de academische literatuur lijkt er tot op heden geen bewijs te zijn van een effect van scholing voor werkgevers en werknemers. Het is moeilijk om de juiste data over meerdere jaren te verzamelen. Het isoleren van het effect van scholing is lastig omdat er mogelijk veel andere factoren van invloed zijn.
Een rekenmodel van Stichting Lezen en Schrijven toont aan dat investeren in taalvaardigheid van werknemers voordelen met zich meebrengt voor werkgevers: minder kosten van verzuim door bedrijfsongevallen en van personeelsverloop. De vermeden kosten overtreffen de investering in scholing al na 2 of 3 jaar in voorbeelden van het rekenmodel. Verbeterpunten kunnen in een vervolgonderzoek meegenomen worden.
Methoden
Het onderzoek is gebaseerd op bestaande literatuur. Daarbij zijn zowel onderzoeksrapporten als artikelen in wetenschappelijke tijdschriften bestudeerd. Het rekenmodel is beoordeeld op basis van kennis van wetenschappelijke methoden.
Publicatie gegevens
Heeft u vragen over deze publicatie?
Neem contact op met Whitney via telefoon of mail. Zij zal zo spoedig mogelijk reageren op uw vragen.
Whitney Pattinaja
"*" indicates required fields