Publicaties
De complexiteit van vereenvoudiging; praktijklessen om beleid te vereenvoudigen
Er is de laatste jaren veel aandacht voor complex overheidsbeleid, zoals het toeslagenstelsel. Maar hoe ontstaat die complexiteit eigenlijk? En waarom blijkt het zo lastig om beleid echt te vereenvoudigen?
2024-41 en 2025-41A
Meer(waarde) heterogene brugklassen en capaciteitentesten? Monitor subsidieregelingen heterogene brugklassen en capaciteitentesten
Scholen weten hun heterogene brugklassen uit te breiden en/of te versterken en zien impact van het nieuwe beleid. Differentiëren in de klas is en blijft een uitdaging en vraagt veel van docenten. Cruciale randvoorwaarden om heterogene brugklassen succesvol te laten zijn ontbreken vaak.
2024-155
Het proces van stagematching in het mbo; Het perspectief van studenten en leerbedrijven
Mbo-studenten en leerbedrijven zien stagematching niet als dé oplossing voor stagediscriminatie. Het moet onderdeel zijn van een brede stagebegeleiding vanuit scholen, waarbij regelmatig contact tussen school, student en leerbedrijf van belang is.
2024-93
Versterking van de startpositie op de arbeidsmarkt
Jongeren met een migratieachtergrond worden geconfronteerd met belemmeringen bij de overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt. Dit onderzoek richt zich op het evalueren van (acht) interventies om de arbeidsmarkttoetreding van mbo-afgestudeerden met een migratieachtergrond te verbeteren.
2023-70, 2023-72, 2023-90, 2024-06, 2024-09, 2024-10
Macromonitor NPO mbo-ho
De coronamaatregelen hebben gevolgen gehad voor de loopbanen en het welzijn van studenten. Om deze gevolgen te mitigeren hebben mbo-scholen en ho-instellingen middelen gekregen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs. Dit is het eindrapport van de evaluatie van die middelen.
2023-149
Het proces van stagematching in het mbo; Een enquête onder stagecoördinaten
De meeste studenten moeten zelf bij een leerbedrijf solliciteren om een stage te krijgen. Matching door de school gebeurt veel minder, en vrijwel alleen in de sector Zorg, welzijn en sport.
2023-14
Macromonitor Nationaal Programma Onderwijs mbo en ho, tweede tussenrapport
Het Nationaal Programma Onderwijs stelt middelen beschikbaar om voor onderwijsinstelling om de gevolgen van de coronapandemie tegen te gaan. Op basis van verschillende kwantitatieve gegevens onderzoeken SEO, ResearchNed, KBA Nijmegen, ROA en Regioplan deze gevolgen. Er zijn vooral tijdelijke effecten zoals hogere in- en doorstroom, maar de gevolgen voor welzijn lijken minder tijdelijk van aard.
2022-138
Lyceo Doorstroomprogramma po-vo
Na deelname aan het doorstroomprogramma Lyceo Opstap scoren groep 8-leerlingen vaker beter op de eindtoets basisonderwijs dan hun voorlopig schooladvies en worden voorlopige adviezen vaker naar boven bijgesteld.
2022-04
Inzicht in skills
Deze verkenning biedt inzicht in welke skills-initiatieven in Nederland actief zijn en welke lessen zij bieden om de realisatie van een op skills gerichte arbeidsmarkt dichterbij te brengen.
2022-05
Naar een betere startpositie op de arbeidsmarkt
De achterstand van mbo’ers met een migratieachtergrond bij de arbeidsmarktintrede is hardnekkig. Mbo-opleidingen en bedrijven zetten zich in om hier verandering in te brengen.
2021-64