Onderzoek
SEO Economisch Onderzoek heeft samen met Dialogic en Technopolis een evaluatie uitgevoerd van het Innovatiekrediet (IK), in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het Innovatiekrediet is een regeling waarmee bedrijven een deel van de ontwikkelingskosten van een (risicovol) technisch of klinisch ontwikkelproject kunnen financieren. De centrale vraagstelling van deze evaluatie richt zich op de mate waarin dit beleidsinstrument doeltreffend en doelmatig is.

Resultaten
Het IK richt zich primair op jonge innovatieve bedrijven die de initiële validatiefase zijn ontstegen. Jaarlijks komen er ongeveer 100 nieuwe bedrijven bij waarvoor de regeling relevant kan zijn. Ongeveer de helft van de aanvragen komt van starters (bedrijven jonger dan drie jaar), terwijl de andere helft afkomstig is van het innovatieve MKB. Aanvragers geven aan dat het IK een belangrijke bijdrage levert aan het realiseren en het versnellen van innovatieprojecten. De econometrische resultaten suggereren dat IK zorgt voor additionele innovatieve inspanningen bij bedrijven die krediet toegekend krijgen, waarbij de effecten wel onzekerder worden over de tijd (met name na het derde jaar na toekenning). De stap naar de markt is voor veel ondernemers na het IK nog groot. De gevonden effecten op bedrijfsresultaten zijn daarom minder positief dan de innovatieresultaten.

De revolverendheid van het IK – het principe dat terugbetaalde kredieten weer ingezet kunnen worden voor nieuwe projecten – versterkt de duurzaamheid en doelmatigheid van het fonds. Binnen de evaluatieperiode wordt geschat dat ongeveer 60% van de middelen weer terugvloeit. Wanneer rekening wordt gehouden met deze revolverendheid, kan uit de econometrische resultaten worden afgeleid dat elke euro die wordt geïnvesteerd in het IK tot meer dan een euro aan S&O-uitgaven bij ontvangende bedrijven leidt.

Methode
De aanpak van dit onderzoek kenmerkt zich door een gecombineerde methodologie, bestaande uit zowel kwantitatieve analyses als kwalitatieve onderzoeksmethoden zoals deskresearch, interviews, validatiesessies en een enquête onder aanvragers. De kwantitatieve benadering omvat beschrijvende statistieken en econometrische effectanalyses op basis van CBS-microdata van bedrijven. Specifiek binnen de econometrische analyses is een difference-in-difference benadering toegepast om de effecten van het IK op Speur- en Ontwikkelingsinspanningen en de bredere bedrijfsresultaten te beoordelen. Deze aanpak maakt het mogelijk om vergelijkingen te maken tussen de behandelde groep (i.e. bedrijven die gebruik hebben gemaakt van het Innovatiekrediet) en een controlegroep.

Deze evaluatie was onderdeel van een traject waarin ook de Vroegefasefinanciering en de Seed Capital/Business Angel regeling en het Dutch Venture Initiative werden geëvalueerd. Lees hier de kamerbrief over dit onderwerp.