Publicatie
Evaluatie Seed Capital & Dutch Venture Initiative
Onderzoek
SEO Economisch Onderzoek heeft samen met Dialogic en Technopolis een evaluatie uitgevoerd van de Seed Capital (SC) regeling, de Business Angel (BA) regeling en het Dutch Venture Initiative (DVI), in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie heeft ervoor gekozen deze instrumenten gezamenlijk te evalueren omdat alle drie instrumenten tot doel hebben om de beschikbaarheid van en de toegang tot risicokapitaal voor bedrijven te vergroten.
Resultaten
Het Nederlandse aanbod van risicokapitaal is het afgelopen decennium verbeterd en SC, BA en DVI hebben hier positief aan bijgedragen. De regelingen hebben geleid tot meer fondsen, meer participaties in bedrijven en meer geïnvesteerd risicokapitaal. Met behulp van SC, BA en DVI krijgen investeerders makkelijker financiering voor hun investeringsfonds. Of investeerders en/of fondsen door de regelingen meer risico durven te nemen is niet duidelijk vast te stellen. Bij bedrijven waarin de SC/BA/DVI-fondsen participeren is er over het algemeen sprake van (1) sterkere omzetgroei (voor DVI pas na enkele jaren), (2) sterkere groei in werkgelegenheid, (3) meer investeringen in innovatieve activiteiten en (4) grotere kans op het krijgen van meerdere vormen van vervolgfinanciering. De equity gap is door SC, BA en DVI waarschijnlijk kleiner geworden, maar bestaat in bepaalde segmenten nog steeds. Vooral grotere investeringen in kapitaalintensieve sectoren in latere fases lijken uitdagend te zijn.
Methode
SEO was verantwoordelijk voor het uitvoeren van de descriptieve en econometrische analyses. Hiertoe zijn primaire uitvoeringsdata over de instrumenten gekoppeld aan secundaire microdata over bedrijven van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vervolgens zijn de groep van bedrijven waarin de verschillende fondsen participeren in kaart gebracht. Dit biedt inzicht in het doelgroepbereik van de regelingen op bedrijfsniveau. Ook is de doeltreffendheid vastgesteld in termen van verbeterde economische en innovatieve prestaties bij de participaties. Vanwege de beperkte omvang van de populatie BA-fondsen en de eisen die het CBS stelt aan openbaarmaking van data, zijn de SC- en BA-fondsen samen geanalyseerd. Daarnaast zijn in dit onderzoek de volgende methodes ingezet: literatuuronderzoek, portfolio-analyse, enquête, interviews en een validatiesessie.
Deze evaluatie was onderdeel van een traject waarin ook de Vroegefasefinanciering en het Innovatiekrediet werden geëvalueerd. Lees hier de kamerbrief over dit onderwerp.
Publicatie gegevens
Heeft u vragen over deze publicatie?
Neem contact op met Gerben de Jong via telefoon of mail. Hij zal zo spoedig mogelijk reageren op uw vragen.
Gerben de Jong
"*" indicates required fields