Filters
Zoeken Jaargang
Expertise
Auteur
Type publicatie

Publicaties

Rapport

De complexiteit van vereenvoudiging; praktijklessen om beleid te vereenvoudigen

Er is de laatste jaren veel aandacht voor complex overheidsbeleid, zoals het toeslagenstelsel. Maar hoe ontstaat die complexiteit eigenlijk? En waarom blijkt het zo lastig om beleid echt te vereenvoudigen?

Finance Governance

2025-41 en 2025-41A

Rapport

De impact van eenvoud; een verkenning naar de brede kosten en baten van eenvoudigere inkomensondersteuning

Eenvoudigere inkomensondersteuning leidt tot maatschappelijke baten voor huishoudens en de maatschappij in den brede. De kosten van vereenvoudiging komen vooral terecht bij de overheid en soms ook bij uitvoeringsorganisaties. Eenvoudigere uitvoering voor burgers, zonder dat de regelingen zelf worden aangepast, heeft waarschijnlijk hogere maatschappelijke baten dan kosten.

Kosten-batenanalyse Sociale zekerheid en pensioenen

2024-149

Rapport

Meer dan werk alleen; Een haalbaarheidsstudie naar het meten van brede baten en kosten van participatiebeleid

Het ministerie van SZW wenst inzicht in de haalbaarheid van studies naar de kosten en brede baten van instrumenten gericht op maatschappelijke participatie. Dit rapport bespreekt wat er al bekend is over de brede effecten van deze instrumenten. Ook behandelt het verschillende ideeën voor verder onderzoek naar brede effecten.

Arbeidsmarkt Gemeentelijk en regionaal beleid Kosten-batenanalyse

2024-120

Rapport

Problematische schulden; Internationale verkenning beleidsinterventies

Dit onderzoek bevat de wet- en regelgeving omtrent problematische schulden in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Deze inzichten bieden inspiratie en lessen voor het Nederlandse beleid.

Sociale zekerheid en pensioenen Gemeentelijk en regionaal beleid

2024-64

Rapport

International Best Practices in Social Security Systems

Dit onderzoek bevat zes casestudy’s die inspiratie en lessen bieden op het gebied van sociale zekerheid voor het Nederlandse beleid. Voor de zes casestudy’s geldt dat elk onderzochte sociale zekerheid stelsel afruilen kent tussen doelmatigheid, doeltreffendheid en uitvoerbaarheid.

Sociale zekerheid en pensioenen

2024-23

Rapport

Alternatief voor toeslagen: een hoge heffingskorting

Toeslagen kunnen worden vervangen door een hoge heffingskorting (HH). Dit leidt tot meer transparantie, minder onzekerheid voor huishoudens, minder niet-gebruik en minder marginale druk. Een nadeel is dat de werkgeverslasten stijgen, wat de werkgelegenheid kan aantasten.

Sociale zekerheid en pensioenen

2024-38

Rapport

Arbeidsmarktkrapte batterijsector

Door de energietransitie is er een groeiende behoefte aan batterijen. De innovatieve Nederlandse batterijsector kan hieraan bijdragen, maar arbeidsmarktkrapte vormt een rem op de groei van de sector. Dit rapport schat de krapte in en biedt oplossingsrichtingen.

2023-61

Discussion paper

Minimum income schemes in Europe

This study describes and compares minimum income schemes in five European countries: Belgium (Flanders), Denmark, France, Germany, and the United Kingdom. It considers minimum income schemes aimed at three groups: persons of working age, pensioners, and households with children. We describe the structure of the minimum income schemes in these countries, their shares of recipients, their non-take-up, and we reconstruct the effective minimum income level that these minimum income schemes provide.

Sociale zekerheid en pensioenen

101

Rapport

Sociaal minimum: beschrijvende analyse voor vijf Europese landen

Dit onderzoeksrapport beschrijft het sociaal minimum in vijf Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat in op de relevante sociale zekerheidsregelingen en de prestaties van het sociale zekerheidsstelsel met betrekking tot armoede.

Sociale zekerheid en pensioenen

2023-37

Rapport

Evaluatie Social Impact Bond ‘Joining Forces’, tweede tussenrapport

Het Ministerie van Defensie hanteert sinds juli 2019 een volledig nieuwe aanpak voor de re-integratie van langdurig zieke militairen. SEO evalueert deze nieuwe aanpak in een meerjarig onderzoek. De tussentijdse resultaten suggereren dat de aanpak effectief is in het bereiken van de beoogde doelstellingen. Re-integranten komen vaker en sneller aan werk dan voorheen en het aantal loonsancties is minder.

2023-15