Publicaties
De complexiteit van vereenvoudiging; praktijklessen om beleid te vereenvoudigen
Er is de laatste jaren veel aandacht voor complex overheidsbeleid, zoals het toeslagenstelsel. Maar hoe ontstaat die complexiteit eigenlijk? En waarom blijkt het zo lastig om beleid echt te vereenvoudigen?
2025-41 en 2025-41A
De impact van eenvoud; een verkenning naar de brede kosten en baten van eenvoudigere inkomensondersteuning
Eenvoudigere inkomensondersteuning leidt tot maatschappelijke baten voor huishoudens en de maatschappij in den brede. De kosten van vereenvoudiging komen vooral terecht bij de overheid en soms ook bij uitvoeringsorganisaties. Eenvoudigere uitvoering voor burgers, zonder dat de regelingen zelf worden aangepast, heeft waarschijnlijk hogere maatschappelijke baten dan kosten.
2024-149
Kansengelijkheid in het Curaçaose onderwijs
Dit onderzoek richt zich op de verbetering van kansengelijkheid in het Curaçaose onderwijs. In het Programma Mehorashon di Enseñansa, het meerjarig herstelprogramma voor het onderwijs in Curaçao in de periode 2023-2028, is kansengelijkheid één van de belangrijke doelen. Het begrip kansengelijkheid is echter niet eenduidig gedefinieerd, wat het risico versterkt dat het probleem niet in de kern wordt aangepakt. Een gedegen analyse van de stand van zaken en wat ervoor nodig is om kansengelijkheid te bevorderen ontbreekt tot op heden. Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met de University of Curaçao, in opdracht van het Curaçaose ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).
2024-153
Basiskwaliteit van het Curaçaose onderwijs
Een belangrijke uitdaging van het Curaçaose onderwijs is het bieden van de basiskwaliteit voor alle leerlingen. Eerdere onderzoeken en rapporten geven hier zicht op, maar een volledig beeld ontbreekt tot op heden. Dit onderzoek voorziet in een preciezer en vollediger beeld van de basiskwaliteit van het Curaçaose onderwijs en geeft concrete handvatten voor het verbeteren van de basiskwaliteit. Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met de University of Curaçao, in opdracht van het Curaçaose ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).
2024-154
Pensioenen en de Europese richtlijn
De implementatie van de Europese richtlijn IORP II heeft bijgedragen aan de verdere professionalisering van de Nederlandse pensioensector via de sleutelfuncties en eigenrisicobeoordeling. Op andere termijnen heeft IORP II beperkt waarde toegevoegd.
2024-79
Problematische schulden; Internationale verkenning beleidsinterventies
Dit onderzoek bevat de wet- en regelgeving omtrent problematische schulden in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Deze inzichten bieden inspiratie en lessen voor het Nederlandse beleid.
2024-64
Evaluatie fiscale ondernemerschapsregelingen
Kern van deze evaluatie is het beoordelen van de doeltreffendheid en doelmatigheid van in totaal acht verschillende fiscale regelingen voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen over de winst uit onderneming (IB-ondernemers).
2024-74
International Best Practices in Social Security Systems
Dit onderzoek bevat zes casestudy’s die inspiratie en lessen bieden op het gebied van sociale zekerheid voor het Nederlandse beleid. Voor de zes casestudy’s geldt dat elk onderzochte sociale zekerheid stelsel afruilen kent tussen doelmatigheid, doeltreffendheid en uitvoerbaarheid.
2024-23
Sociale zekerheid Curaçao
Het stelsel van sociale zekerheid en pensioenen in Curaçao kan gemoderniseerd en versterkt worden. Dit is ook nodig vanwege de vergrijzing van de bevolking. In het onderzoek worden praktische beleidsopties gepresenteerd en doorgerekend.
2024-72a, 2024-72b, 2024-72c, 2024-72d en 2024-72e
Alternatief voor toeslagen: een hoge heffingskorting
Toeslagen kunnen worden vervangen door een hoge heffingskorting (HH). Dit leidt tot meer transparantie, minder onzekerheid voor huishoudens, minder niet-gebruik en minder marginale druk. Een nadeel is dat de werkgeverslasten stijgen, wat de werkgelegenheid kan aantasten.
2024-38