Publicaties
Taken en vaardigheden op het werk, 2012-2024; ontwikkeling van vraag en aanbod van werktaken op basis van de Nederlandse Skills Survey
In de Nederlandse Skills Survey (NSS) staat de ontwikkeling van het belang van werktaken en de effectiviteit waarmee deze worden uitgevoerd centraal. Met de NSS is inzichtelijk gemaakt welke werktaken belangrijker zijn geworden, in hoeverre de vaardigheden van werkenden zich daaraan hebben aangepast en welke rol leven lang leren en nieuwe technologie daarbij spelen.
2024-156
Meerjarige landelijke monitor School en Omgeving; Terugblik op schooljaar 2023-2024
Hoe vordert het programma School en Omgeving?
2025-45
Meerjarig landelijke monitor School en Omgeving; Terugblik op schooljaar 2022-2023
Hoe werd het programma School en Omgeving vormgegeven in schooljaar 2022-2023?
2025-10
Kennisgedreven onderwijs; Onderzoek naar evidence-informed werken in het funderend onderwijs
Dit onderzoek geeft een beeld van de huidige stand van zaken betreffende evidence‐informed werken in het funderend onderwijs.
2025-11
Evaluatie Besluit uitwisseling leer- en begeleidingsgegevens
Hoe ziet de huidige praktijk van het uitwisselen van leer- en begeleidingsgegevens tussen scholen eruit?
2025-12
Evaluatie convenanten lerarentekort primair onderwijs in de G5; eindrapportage
Het lerarentekort in het primair onderwijs is het grootst in de G5. Deze eindevaluatie rapporteert over de getroffen maatregelen om het tekort terug te dringen.
2025-13
Implementatieonderzoek subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden’; tranche 1, eindmeting
Hoe gaat het met het verbeteren van de basisvaardigheden in het funderend onderwijs? SEO en Sardes deden een eindmeting bij de eerste tranche deelnemende scholen.
2025-14
Implementatieonderzoek subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden’; tranche 2 (tijdvak 1), eerste meting
Hoe gaat het met het verbeteren van de basisvaardigheden in het funderend onderwijs? SEO en Sardes volgen de implementatie bij scholen, waarvan het tweede rapport is verschenen.
2025-15
Kansengelijkheid in het Curaçaose onderwijs
Dit onderzoek richt zich op de verbetering van kansengelijkheid in het Curaçaose onderwijs. In het Programma Mehorashon di Enseñansa, het meerjarig herstelprogramma voor het onderwijs in Curaçao in de periode 2023-2028, is kansengelijkheid één van de belangrijke doelen. Het begrip kansengelijkheid is echter niet eenduidig gedefinieerd, wat het risico versterkt dat het probleem niet in de kern wordt aangepakt. Een gedegen analyse van de stand van zaken en wat ervoor nodig is om kansengelijkheid te bevorderen ontbreekt tot op heden. Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met de University of Curaçao, in opdracht van het Curaçaose ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).
2024-153
Basiskwaliteit van het Curaçaose onderwijs
Een belangrijke uitdaging van het Curaçaose onderwijs is het bieden van de basiskwaliteit voor alle leerlingen. Eerdere onderzoeken en rapporten geven hier zicht op, maar een volledig beeld ontbreekt tot op heden. Dit onderzoek voorziet in een preciezer en vollediger beeld van de basiskwaliteit van het Curaçaose onderwijs en geeft concrete handvatten voor het verbeteren van de basiskwaliteit. Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met de University of Curaçao, in opdracht van het Curaçaose ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).
2024-154