SEO doet onderzoek naar de effecten van het socialezekerheidsbeleid, de kosten en baten van beleidsopties en de organisatie van de sociale zekerheid.

SEO doet internationaal vergelijkend onderzoek en trekt lessen uit de wetenschappelijke literatuur voor de sociale zekerheid. We zijn gespecialiseerd in analyses met microdata over onder andere het sociale zekerheidsgebruik, de inkomenspositie van huishoudens en hun arbeidsmarktpositie. We doen kwalitatief onderzoek, via bijvoorbeeld enquêtes en interviews, en voeren regelmatig internationale vergelijkingen uit, waarbij we met onze diepe kennis van economie en instituties meerwaarde creëren. In ons onderzoek werken we regelmatig samen met universiteiten en andere kennispartners. Onze econometrische kennis passen we toe bij effectmetingen en bij het berekenen van de gemeentelijke bijstandsbudgetten met het bijstandsverdeelmodel. Tot onze opdrachtgevers behoren onder andere ministeries, gemeenten, het UWV, het Verbond voor Verzekeraars en de Goldschmeding Foundation.

SUB-EXPERTISES

Wat zijn de kosten en baten van pensioenbeleid?

Op het terrein van pensioenen meten wij de effecten van beleid, brengen wij de kosten en baten van beleidswijzigingen in kaart en analyseren wij de werking van de pensioenmarkt. We zijn specialist in de analyse van microdata en doen kwalitatief onderzoek, zoals interviews, waarbij we met onze grondige kennis van de pensioen- en sociale zekerheidsinstituties meerwaarde creëren. In ons onderzoek werken we regelmatig samen met universiteiten en andere kennispartners. We evalueren flankerend beleid rondom de verhoging van de AOW-leeftijd en het gezond en productief langer doorwerken. We brengen het functioneren van de pensioenmarkt in kaart en analyseren de transitiefase naar het nieuwe pensioenstelsel. Tot onze klanten behoren ministeries, pensioenfondsen, verzekeraars, de AFM en de Caribische landen binnen het Koninkrijk.