U kunt bij ons terecht voor onafhankelijk onderzoek, heldere conclusies en bruikbare adviezen op het gebied van mededingingszaken, marktwerking, staatssteun, aanbestedingen en markt & overheid. In onze aanpak combineren we een wetenschappelijke benadering met doelgerichte en praktische analyses en oplossingen welke we zoveel mogelijk kwantitatief onderbouwen.

Eerlijke concurrentie is belangrijk oor een gezonde, duurzame en innovatie economie. Bij SEO hebben we veel ervaring met onderzoek naar hoe markten functioneren. De onderwerpen variëren, maar hebben gemeen dat de relaties tussen én belangen van de verschillende stakeholders complex zijn en leiden tot een uitdagend vraagstuk. Loterijen, post, online platforms, vastgoed, leermiddelen, journalistiek, transport en telecom zijn voorbeelden van recent door ons geanalyseerde sectoren en markten.

Sub expertises

Eerlijke concurrentie is belangrijk voor een gezonde en innovatieve economie. Overtreding van de concurrentieregels kan leiden tot forse economische schade. Met economisch onderzoek brengen wij deze mogelijke schade in kaart en kwantificeren deze. Ook onderzoeken we de omvang van de relevante markt en voeren we analyses uit naar de werking van de markt. Onze opdrachtgevers in mededingingszaken zijn bedrijven en advocaten van zowel de klager als beklaagde. In ons onderzoek onderscheiden wij ons door het gebruik van geavanceerde econometrische technieken en het toepassen van de nieuwste inzichten uit de wetenschappelijke economische literatuur. Naast onderzoek helpen we onze opdrachtgevers met advies in mededingingszaken.

Ook evalueren we in opdracht van overheden mededingingsbeleid en helpen we buitenlandse overheden met het implementeren van mededingingsbeleid. Op Curaçao, Aruba en St. Maarten hebben we het mededingingsbeleid ontwikkeld.

Heeft u te maken met inbesteding van activiteiten en vraagt u zich af of dit vanuit economisch perspectief gerechtvaardigd is? Of wilt u weten of uw markt optimaal functioneert in termen van marktwerking? Dan bent u aan het juiste adres. Wij doen onder meer onderzoek naar hoe markten functioneren en waarom er sprake kan zijn van ongewenste marktuitkomsten. Dit onderzoek doen wij met name voor brancheorganisaties, overheidsinstanties en (grote) ondernemingen.

Welke impact heeft een aanbesteding op uw sector en verdienmodel? Wilt u een aanbesteding uitschrijven, dan zijn inzicht in de economische impact en een goed passend aanbestedingsontwerp een vereiste. Dit kan namelijk allerlei problemen voorkomen. Wij kunnen u helpen bij het opstellen van een goed aanbestedingsontwerp. Ook het beoordelen van de financieel-economische informatie in biedingen behoort tot onze expertise. Zo kunnen wij onder andere voor u onderzoeken of de genoemde kosten en rendementen marktconform zijn. Heeft u als onderneming te maken met aanbestedingen dan kunnen dezelfde vragen spelen. Heeft u een aanbesteding verloren, is er volgens u ten onrechte niet aanbesteed, of denkt u dat er fouten zijn gemaakt in het aanbestedingsproces? Ook dan kunt u van onze expertise gebruik maken. Dit onderzoek doen wij met name voor (semi-) publieke instellingen en private ondernemingen.

Voldoet uw subsidieregeling wel aan de Europese staatssteunregels? Is er sprake van een economische activiteit? En van een algemeen belang? Leidt een maatregel tot verstoring van de mededinging? Is er een effect op het handelsverkeer? Voor onze opdrachtgevers toetsen wij compliance met de Europese staatssteunregels. Wij beoordelen of een maatregel marktconform is en adviseren opdrachtgevers over hoe zij kunnen voldoen aan deze staatssteunregels. Daarnaast hebben wij veel ervaring in het uitvoeren van analyses waarin waarbij de impact van staatssteunregels op het functioneren van de markt centraal staat.